#30käyttöä - how many times do you use your clothes before getting rid of them?

Bongasin jonkin aikaa sitten ihanan Big Mamas Home-Jennin blogista jutun, jossa hän kertoi #30käyttöä- haasteesta, jossa ihmisiä kannustetaan miettimään jokaisen ostettavan vaatekappaleen kohdalla, tuleeko tuolle vaatteelle vähintään se 30 käyttökertaa, jotta emme vaatevalinnoillamme aiheuttaisi aivan älytöntä määrää tekstiilijätettä. Näin tyylistä pääosin bloggaavana mietin suurta vaatemäärääni ja sitä, miten tämä toteutuu omalla kohdallani. Tosin ostan ja otan vastaan vain vaatteita, joista oikeasti tykkään, mutta toisinaan muutaman käytön jälkeen totean jostakin vaatekappaleesta, että ehkä se ei sittenkään ollut tyyliäni tai se nyt ei vain istunut vartalomallilleni sitten ollenkaan ja luovun vaatteesta todellakin ennen tuota kolmeakymmentä käyttökertaa.

A while ago I spotted this challenge from my friends Jenni's blog that encourages people to think if they are going to use a piece of clothing at least thirty times, before they buy it. Her post made me think of my own fashion consumption as I have so much clothes. I always try to buy and choose products that I really like but sometimes I end up realising after a while that something really just doesn't fit me or suit my style.

Onneksi kirpparointi tuntuu olevan niin kovin in, kiitos siitä mahtavien nettikirppareiden, kuten Zadaan, jossa itse yleensä pistän vaatteitani kiertoon ja välillä itsekin teen löytöjä. Monesti jokin tälläinen itselläni jostain syystä loppujen lopuksi vähälle käytölle jäänyt vaatekappale löytää uuden omistajan, jolle se paremmin sopii ja käyttökertoja tulee taatusti lisää! Jos ei, niin toivottavasti hän laittaa sen uudelleen kiertoon antaen vaatteelle vielä uusia käyttökertoja. Todella harvoin kuitenkaan heitän mitään täysin käyttökelpoista roskiin ja jos se kirppiksellä ei mene kaupaksi, niin pistän sen lahjoitukseen ja toivon sen pääsevän vielä hyötykäyttöön.

Luckily flea markets and second hand shopping seems to be really in, thanks to great online "flea markets" like Zadaa where I usually sell my own pre-loved products and make some great finds for myself too. Many times the clothes that just weren't good for me find a new owner, who they suit perfectly, to give the clothes more chances to be used. If I don't manage to sell something, I usually donate it somewhere and hope it will be useful.

Vaatteita löytyy nykyään niin halvalla, että niitä on aivan liian matala kynnys ostaa ja monesti kassalle saattaa päätyä vaatteen kanssa, joka on ihan kiva, ja jota ei välttämättä ole edes sovittanut. Jos se ei olekaan sitten sopiva, se lentää helposti pahimmassa tapauksessa sinne roskiin tai lojumaan turhana kaapin pohjalle, koska sillä ei välttämättä ole mitään jälleenmyyntiarvoa.

Toinen juttu on laatu. Ostin itse viimesyksynä ihanan superedullisen turtle neck-neuleen eräästä halpisketjusta ja muutaman pesun ja käytön jälkeen se oli jo mennyt aivan hirveään kuntoon. Se oli kulahtanut ja jotenkin vain todella epäsiistin näköinen eikä sitä saanut kohennettua edes nukkanyppijällä. Pistin sen kokeeksi Zadaahan myyntiin, mutta yllätysyllätys se ei mennyt kaupaksi, joten heivasin sen kierrätykseen, jospa siitä olisi jollekin muulle hyötyä.

I think one of the main problems is that we have some super cheap clothes that makes impulsively buying them too easy, even without trying them on. Then at home we realise that it wasn't that nice after all and we end up putting it to the darkest corner of our closets or even throwing it away!

The other thing is quality. Last fall I bought this super affordable but stylish turtle neck knit and after a few uses it was in a terrible condition and looked so worn! I tried to save it and even sell it but without any luck so I donated it away and hope that it would keep someone in need warm.

Mutta miten tälläisistä huti-hankinnoista pääsisi eroon? Ehkä juuri välttämällä edellämainittuja asioita ja jättää ne "ihan kivat, mutta en tiedä onko tälle oikeasti käyttöä"-vaatteet kaupan hyllylle ja säästää nekin rahat sellaisiin vaatteisiin, joille tietää olevan enemmän käyttöä.

Ja panostaa tietenkin laatuun! Laatu ei aina tarkoita sitä kaupan kalleinta tuotetta vaan edullisiltakin merkeiltä voi löytää laadukkaita juttuja.

Second Hand löydöt ovat myös mahtava tapa säästää rahaa ja antaa lisää käyttökertoja vaatekappaleelle, joka ei vain sitten sopinutkaan edelliselle omistajalleen. Esimerkiksi itse bongasin keväällä itselleni By Malene Birgerin lähes kahdeksansadan euron nahkahousut uudenveroisessa kunnossa satasella Torista! Edelliselle omistajalle malli ei ollutkaan ollut sopiva, mutta itse tiesin tuon mallin käyvän minulle, sillä kaapistani löytyy juuri toiset tuollaiset vain eri värisenä. Nuo housut tulevat olemaan käytössäni varmasti eläkkeelle saakka!

But how to stop wasting so many clothes? I think by trying to avoid making those unnecessary impulsive purchases and save that money to something you really like and will wear for sure.

And of course keep your eye on the quality. It doesn't mean that you should buy the most expensive item in the shop! There are a lot of great quality products with a reasonable prices out there!

Second hand finds are a great way to save money and give more uses to the clothes that just didn't suit their previous owner after all. For example I bought a pair of barely used By Malene Birger's leather pants that cost about eight hundred euros in the shops but I only paid a hundred. I knew they were just my size and fit because I already had one pair in my closet plus these will last so long that I will be using them still when I'm an old lady!

Tämä haaste ja siitä kirjoittaminen muuten tuli alunperin mieleen siitä, että olin postaamassa instagramiin kuvaa, jossa minulla oli päällä viimesyksynä Kappahlilta pr-lahjaksi saamani takki, joka on viimeisen vuoden aikana ollut varmaan sadassa muussakin kuvassa! Ja se sujahtaa päälleni aina varmana valintana, kun en tiedä, mitä päälleni pistäisin ja se tuntuu sopivan kaikkeen.

Näistä kuvista nuo ensimmäiset on otettu viimesyksynä ja jälkimmäiset muutama viikko sitten ja vieläkään en ole takkiin kyllästynyt.

Juuri tälläiset luottovaatteet ovat niitä parhaita hankintoja! Kuitenkin uskon, että tulen varmasti jatkossakin tekemään niitä harmillisia hutihankintoja, vaikka kuinka skarppailisin ja yrittäisin valita vaatteita, jotka istuvat minulle, kestävät aikaa, sopivat muihin kaapissani oleviin vaatteisiin ja ovat kestäviä ja laadukkaita.

Miltä sinusta tuo kolmekymmentä käyttökertaa kuulostaa? Mitä te teette hutihankinnoille?

Actually the whole idea about writing this post came when I was posting a photo on instagram where I was wearing this wool coat that I got last fall from Kappahl as a pr gift. I think I'm wearing it in like a hundred of my photos! But I just love that coat, it seems to go with anything, it's timeless and I just feel like home whenever I'm wearing it!

The first ones of these photos were taken a year ago and the last ones a few weeks ago and I just never get tired of this coat!

This is exactly how every piece of clothing in our closets should feel like! But still we all make some shopping mistakes but when keeping this in mind we might just be able to make those mistakes less.

So, how does that 30 uses sound to you? What do you usually do when you buy something that didn't really suit or fit you anyway?

<3: Pinja

Photos: Camilla Bloom

  • style

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Milla Sukhimatoilta
Milla Sukhimatoilta,
Kurja kuulla, että laatu oli tavallaan mitä "odottikin" halpaketjulta. 30 käyttöäkin tuntuu lopulta vähältä, vaikka toisaalta juhlamekko saattaa olla loistava ostos yhdelläkin käytöllä, ja hyvälle takille kertyä noita käyttöjä kymmenkertaisia määriä.
www.sukhimatot.com
pinjasblog
pinjasblog,
Niimpä, ja vaikka tuote näyttikin hyllyssä hintaansa nähden laadukkaalta, mutta ei sitten sitä ollutkaan 😕 Juuri näin, kolmekymmentä käyttökertaa ei ole kuin muutaman kerran kuussa käyttäisi vaatetta vuoden ajan!😊
nouw.com/pinjasblog
Hannabella
Hannabella,
Kolmekymmentä käyttökertaa kuulostaa erittäin järkevältä. 😊 Kun olen kirpparillakin mietin huolellisesti tuleeko vaatetta varmasti käytettyä paljon, sillä kotonani on niukasti säilytystilaa. Hutiostoksia tulee tästä syystä erittäin harvoin, mutta kaapeista löytyy vaatteita, joihin olen kyllästynyt. Lahjoitan hyväkuntoiset Uffille ja heitän huonokuntoiset menemään. Kierrätysmyymälät eivät laita mitä tahansa nukkakasoja ja pesussa kutistuneita rytkyjä myyntiin. Tiedän koska olen kierrätysmyymälässä töissä.
uudistettubuduaari.blogspot.com/?m=1
Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Nouw
  • Pinterest
  • Twitter