Floristin vinkit - Näin hoidat Orkideaa

Kuinkahan monta orkideaa olen elämäni aikana onnistunut tuhoamaan? Aika monta, sanoisin! Joko olen onnistunut kastelemaan liikaa tai liian vähän tai sitten jokin muu on mennyt pieleen.

Pyysinkin lempikukkakauppani Espoolaisen Soukan Sydämen omistajaa, Floristi Pauliinaa jakamaan parhaat vikkinsä orkideojen hoitoon ja sain luvan jakaa ne kanssanne, joten tässä tulee! Pauliina muuten sanoi, että orkidean hoito on helpompaa, kuin moni luuleekaan, joten ei hätää, tiedossa ei ole mitään rakettitiedettä!

Ps. Kuvissa on muuten viimeisimmäksi ostamani, hieman erikoisempi cymbidium orkidea.

Näin hoidat orkideaa

Paikalla on väliä

Oikeastaan paikka vaikuttaa eniten siihen, miten kasvi viihtyy. Kun olosuhteet ovat otolliset, orkideat voivat kukkia ihan itsekseenkin perushoidolla.

Orkidea kaipaa valoa, mutta ei suoraa aurinkoa. Se on epifyyttikasvi, joka elää puiden rungoilla ja siksi ilman kosteus on sille erityisen mieluista. Orkideaa kannattaakin silloin tällöin sumutella kevyesti kukkia ja nuppuja. Kastelun suhteen on paljon eri käytäntöjä, mutta tutustutaan tässä muutamaan eniten käytettyyn tapaan.

Orkidean hoito

Näin kastelet oikein

Kastelu kerran viikossa on riittävä orkidealle. Kastelun voi tehdä esimerkiksi lavuaarin yllä niin, että vesi valuu kauttaaltaan läpi, minkä jälkeen kukka nostetaan takaisin suojaruukkuunsa.

Orkideoja voi myös seisottaa vedessä 0,5-2h, jolloin kastelu riittää kerran parissakin viikossa. Lisäksi kasvia kannattaa sumutella aika ajoin.

Kukan suojaruukku voi olla minkälainen vain, mutta

lasinen vaihtoehto on erityisen hyvä, koska silloin myös juuristo saa valoa. Orkidea voi kasvattaa ruukusta ulos ilmajuuria, nämä kuuluvat asiaan silloin, kun kasvi voi hyvin.

näin saat orkidean kestämään pitkään

Hoida kukintojen välillä

Orkidea kukkii monta kuukautta. Siinä vaiheessa, kun kaikki nuput ovat auenneet, kestää kukinnot vielä noin kuukauden verran. Ylikukkineet kukat kannattaa poistaa, niin orkidea pysyy siistimpänä.

Kun kukinto on ohi, ei varsia kannata kokonaan katkaista, varsinkin jos ne ovat hyvässä kunnossa. Kuivat ja kellastuneet varret tosin ovat kuolleita ja ne voi puolestaan leikata pois. Yleisohje on että varsia ei kannata katkaista kolmatta niveltä alempaa.

Lepotauolla orkidea kannattaa nostaa jonnekin sivummalle huilaamaan ja kastella hyvin niukasti. Jos lepokausi ajoittuu talveen, voi kasvin ottaa sitten kevättalvella vähän valoisampaan paikkaan, ei kuitenkaan suoraan aurinkoon ja aloittaa kastelu säännöllisemmin. Orkidealle voi myös antaa sille tarkoitettua ravinnetta, jota löytyy useimmiten kukkakaupoista.

Vähän huonommallakin hoidolla orkideoista on iloa pitkäksi aikaa, kannattaa rohkeasti kokeilla ja ihastua!

<3: Pinja

  • home

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Bloglovin
  • Nouw