The Apple Watch - What's good and what's not

Noin kuukauden päivät ranteessani on kiikkunut uusi Applen älykello, jollaiset me molemmat kävimme ostamassa mieheni kanssa itsellemme, kun vihdoin viimein myös Suomeen saapui malli, johon saa oman sähköisen sim-kortin. Tuo sähköinen sim-kortti on rinnakkaiskortti siihen liittymään, joka puhelimestani löytyy, joten kello toimii ihan itsenäisenä puhelimena, vaikka kännykkä ei olisi lähimaillakaan. Samalla vaihdoimme liittymämme Elisalta Telialle, sillä ainakin toistaiseksi tälläinen rinnakkainen, sähköinen sim on saatavilla vain Telialta.


Tämä ei kuitenkaan ollut aivan ensimmäinen älykelloni, sillä jo reilun vuoden ajan minulla on ollut käytössäni Michael Korsin älykello, josta sain vertailupohjaa tälle uudelle tulokkaalleni. No mutta onko Apple Watch sitten sen kummoisempi kuin muut älykellot? Mikä siitä tekee huipun ja onko siinä jotain miinuspuoliakin? Kyllä ja kyllä!

About a month ago me and my husband decided to buy ourselves the new Apple Watches because the cellular model was finally available here in Finland too! It means that now we could get this electric sim card to our watches which makes the watch work even though it wasn't connected to the phone by bluetooth. We had to change our mobile subscription from Elisa to Telia though because if I understood correctly, this kind of e-sims are only available from Telia now here in Finland§.

This wasn't my first smartwatch though. I have been using the Michael Kors Access watch for a bit over a year now so I have something to compare this to. But is the Apple watch so much better than the other ones? And is there something that is not so good about it? Yes and yes!

Soittaminen, tekstaaminen ja meilaaminen

Calling, texting and e-mailing

"Mikä se tuollainen kello on, jolla tuollalailla voi soitella?" kysyi silmät ympyrkäisinä mummeli kauppakeskuksen hississä, kun soitin anopilleni kellostani, sillä käteni ei kahden pikkupojan pitelemisen lisäksi enää riittänyt puhelimen pitelemiseen. Selitin mummelille, että tämä on tälläinen kello-äly-puhelin ja hän jäi ihmeissään mutisemaan, kun jäimme hissistä poikien kanssa pois. Soittaminen tosiaankin on aivan meganäppärää kellolla! Tosin saatat tuntea itsesi hieman oudoksi, tai ehkä salaiseksi agentiksi, puhuessasi kelloosi. Puhelimen ääntä ei tosin saa kovinkaan kovalle ja hälinässä joudut pitää kelloa todella lähellä korvaa, jos haluat kuulla jotakin.

Näppäimistöä kellossa ei taas ole ollenkaan, joten tekstarisi, jos joku enää nykypäivänä edes tekstaa, paitsi mummoni, ja Whats App-viestisi joudut sanelemaan, jolloin teksti saattaa välillä olle hieman outo. Muuten se kyllä ymmärtää yllättävänkin hyvin ihan puhekieltä. Miinus viestien lähettelyssä on se, etten voi aloittaa uutta Whats App-viestiä kellolla, vaan voit voin vastata tuleviin viesteihin.

Sähköpostit pääset myös yllättävän näppärästi lukemaan, mutta niihin et kellosta käsin pääse vastailemaan.

​"Oh what is that watch you are calling from?" asked this old lady, looking all surprised, in a shopping center elevator when I called my mother-in-law from my watch. I had to hold both of my sons' hands so it was easier to call from the watch than trying to find my phone. I explained that it was a special phone-like watch that you can call from. The phone feature works actually very well, but you might feel a bit weird, or secret agentish, talking to your watch. The only minus in this phone function is that that you really can'y get the volume very high so if you are in a noisy place you really have to keep the watch close to your ear if you want to hear something.

The watch hasn't got any kind of keyboard so you have to dictate your messages and sometimes it gets the words wrong but at least it spells Finnish quite often correctly. You can answer to all texts and Whats Apps, but you can't start a new Whats App conversation.

E-mails work great too, but you can't answer to them.

Treenikello-toiminnot

Workout tracking

Ihan kaikkia treenitoimintoja en kellossa ole kokeillut, sillä rehellisesti sanottuna liikkumiseni on ollut melko laiskaa viimeaikoina, mutta yksi huippujuttu tässä on se, että jos unohdat itse laittaa treenin seurannan päälle, kello kysyy, haluatko trackata tekemääsi treeniä, ja se tunnistaa todella hyvin mitä teet!

Activity Tracking on yksi suosikkisovelluksistani! Se mittaa päivittäistä aktiivisuutta ja käskee nousta ylös, jos olet istunut liian pitkään. Sen eriväriset renkulat seuraavat päivän eri tavoitteita, yleistä liikkumista, suositeltua kuntoilumäärää ja seisomista. Puhelimen sovelluksesta näet sitten tarkemmin päivän saldon, kuten mm. kulutetut kalorit, tunnit, kuinka paljon olet yhteensä seissyt istumisen sijaan ja askeleet.

Niin ja sykettäkin pystyt seurata kellosta!

I have to say that as I have been a bit lazy lately, I haven't been super active on trying out the sports apps but the exercise tracker is super handy because it recognises the activity you are doing and asks if you want to measure it.

Activity tracking is my absolute favourite wellness feature on this watch! It has these three rings to measure different things on daily activity like how much do you stand vs sit, how active are you in general and how much exercise do you get daily. And from your phone app you can get more detailed information on all that like calories consumed and steps.

And yes, you can track your heart rate too!

Muut sovellukset

Other Apps

Yksi aivan parhaista sovelluksiata on Walkie Talkie! Tai no, niin kauan kun se toimi. Siinä ilmeistesti huomattiin jokin tietosuoja-ongelma, ja sen päivityksen jälkeen emme ole saaneet sovellusta enää toimimaan. Mutta se oli todella loistava siinä, että sen sijaan, että olisin huutanut miehelleni huoneesta toiseen, olisin voinut lähettää vain nopsan radiopuhelin-viestin. Samoin vaikka HopLop-reissuillamme pystyimme nopeasti viestittämään toisillemme, milloin on aika napata pillimehut tai lähteä kotiin.

Mieheni latasi omaan kelloonsa myös Iltalehden ( tai olikohan se nyt Iltasanomat, mutta anyway ) sovelluksen, joka on hänen mukaansa ollut todella toimiva myös ja uutisia pystyy selailla näppärästi pieneltäkin ruudulta. Itse latasin Zalandon sovelluksen, joka ei avaudu lainkaan, jää vain pyörittämään avausnäyttöön ja Spotifyn, joka taas toimii aivan loistavasti!

One of may favourite apps is the Walkie Talkie, or actually it was, as long as it worked. There was some security problem and after they fixed it, it stopped working. It was super handy though, instead of shouting what I have to say to my husband who is in the other room, I could send a Walkie Talkie message or when we were in HoLop, we could send each other messages when it was time to leave or take a juice box break.

My husband downloaded this Iltalehti ( or Iltasanomat, not sure which one, but anyway ) app and he said it worked super well on catching up on the news and I myself downloaded the Zalando app, which doesn't work at all and the Spotify app that works super well!

Ja vielä lopuksi

And other things

Ulkoisesti kello on minusta aivan mielettömän ruma! Valitettavasti. Ensinnäkään en pidä yhtään sen neliskanttisesta muodosta, mutta okei, pyöreä ei ehkä näyttäisi niin Applen tuotteelta, mutta se olisi varmasti miljoona kertaa tyylikkäämpi. Muutenkin malli on liian sporttinen jokapäiväiseen käyttöön ja näyttää siltä, kun kulkisin jokin urheilukello kädessä. Vaikka urheilukellotkin ovat nykyään todella tyylikkäitä. Toki hihnaa voi vaihtaa, mutta valitettavasti se ei tee kellosta juurikaan sen kauniimpaa. Myös kellon näyttökuvaa voi vaihtaa joksikin olemassaolevista malleista tai vaikka omaksi kuvaksi, mutta kaikki valmiit kellomallit ovat taustaltaan mustia, mielestäni ei todellakaan kivannäköisiä! Kellon ominaisuudet kuitenkin korvaavat sen rumuuden, joten käytän sitä päivittäin ja toivon Applen kehittelevän ulkoisesti tyylikkäämmän version jossain vaiheessa.

Jopa minun kovalla käytölläni kellon akku kestää kaksi vuorokautta ja sittenkin vielä on rippeitä akunkestosta jäljellä! Todella hyvä, sillä aiemmassa älykellossani akku kesti nipin napin päivän.

Ok, one sad thing I have to say about this watch is that it's super ugly! First of all, I hate it's square shape, I understand that a round one wouldn't look like an Apple product but it would be a million times more classy. It looks like I'm wearing a sport watch even though even the sport watches are nowadays very stylish. Yes, you can change the wrist band but it doesn't make it doesn't change the look so much. You can also change the watch faces, choose one from the gallery or use your own but I didn't find any nice one there. Most of them are on a black background which I find ugly too. But as the features are so good, I'm still wearing it every day, and hope that Apple will make a nicer design in some point.

The battery lasts over two days, even for me, who uses it a lot, and that is so great! My earlier smartwatch, the Michael Kors one, the battery lasted maximum a day!

Tässä nyt päälimmäisenä mielessäni olleet pointsit tästä kellosta, jos teillä tulee mieleen lisäkysymyksiä, niin laittakaa ihmeessä viestiä! Onko teillä muuten minkälaisia älykelloja ja mitä olette niistä tykänneet?

So, here was the things that came to my mind from this watch, let me know if there is something you want to know about the watch! Do you guys have smartwatches? Which ones and what do you think of them?

<3: Pinja

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Nouw